Lina bloggar: Hectors konsert i GA-Kyrkan!

Hallå där!
 
Hoppas att ni har haft en bra helg och att ni är laddade inför veckans danser!

Hector hade konsert med gruppen "Sound of Nacksta" i både lördags och söndags i GA-kyran. Sundsvalls Tidning skrev en artikel inför helgen som jag tänkte dela med mig av till er!

Texten är hämtad från Sundsvalls Tidning på nätet:

Integration via kultur

Rytm, dans, sång, ordkonst. Kulturens uttryck är universella och därmed en arena för förbrödring. Och kanske en väg in i det svenska samhället. "Sound of Nacksta" är tänkt som ett sådant kulturforum. På lördag kväll sjunger och dansar kulturgruppen i GA-kyrkan.

Nackstas dåliga rykte är segt. Enda sättet att ändra på det är att se till att där händer bra saker, tänkte GA-församlingen.

Så startades Nacksta-projektet och en kväll stegade musikansvarige Yamandú Pontvik in i ungdomsgården med sina instrument. Han fann en attityd av "nu kommer ännu en som har fått projektbidrag och snart försvinner". Men han blev kvar och fann intresse och potential. I våras formade romska ungdomar en musik- och dansgrupp, som uppträdde för första gången under nationaldagen.

– Romer är förtryckta också i sina hemländer. Hur ska man då veta att man har rättigheter, särskilt om ingen talar om det för en? säger kyrkoherde Stefan Andersson.

Hector Oviedo lärde ut den latinamerikanska dansen. Han tycker att det är roligt att lära sig av de andras kulturer.


Nu har de romska ungdomarna bildat en förening, Romsk Kultur, och föreningar är en dörr till samhället: till verksamhetsbidrag, till en röst som väger tungt eftersom man för mångas talan. Ett mål är en teaterpjäs om romsk kultur.

I Nackstaprojektet ges också till exempel kvinnofrukostar och hantverkskaféer, och finsktalande prästen Reijo Oiveaus är projektledare. Inom kultursektorn har även en kör fötts, med sångare från Sverige, Finland, Burundi, Indien och Filippinerna. Den gör sitt första framträdande på lördag med andra sångare och unga dansare från flera länder, även Sverige. De har lärt sig varandras danser, och även romer med sjutakt i blodet tyckte att svensk polska var svår.

– Tanken är att de också ska bekanta sig med svensk kultur, säger Yamandú Pontvik.

I Nacksta är inte minst repetitionerna viktiga, menar Reijo Oiveaus, och mellan sångerna blir det alltid frågor och samtal. Det är mycket som invandrare inte får berättat för sig om hur saker fungerar i Sverige. Den som inte hittar nycklarna till strukturen, till utbildning, arbete och föreningar, riskerar isolering i små utanförskapsgrupper där droger, kriminalitet och fientlighet frodas.

– Om jag kan rädda en ung människa från droger, en från arbetslöshet och en från kriminalitet, då har jag tjänat in hela min livslön som präst, säger Reijo Oivaeus.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0