Lina bloggar: Det börjas att dansa salsa i tid!

Hej på er!

Såhär inför helgen tänkte jag bjuda er på ett härligt salsaklipp! Det är en grupp med barn som dansar "Rueda de Casino" på Kuba. De är verkligen jätteduktiga för din ålder och hur de dansar!!

Det påminner mig väldigt mycket om min egen resa till Kuba, där jag fick se med egna ögon alla barn dansa på gatan. Det var en upplevelse! Barnen börjar dansa redan från när de springer runt i små blöjor, så de växer upp med Salsa och Rumba rytmerna. Dansen ger så mycket glädje och gemenskap!

Kolla vad duktiga de är!


Trevlig helg till er alla!

Danskram
Lina

Fler datum för CLUB BACHATA!

Hej på er!

Har ni hämtat er från den senaste Club Bachata? Vi hoppas att ni allihop hade en superkul kväll! =)

Har ni sett att vi har släppt fler datum för Club Bachata? Datum ända fram till november är spikade, bokade och klara! Hur kul som helst! =)

Fler datum betyder också att Club Bachata fortsätter och tillsammans ser vi till att dansa massor hela våren, sommaren och hösten! =)

Datumen för kommande Club Bachata är:
21 april
26 maj
7 juli (under gatufesten)
8 september
6 oktober
3 novemberJag lovar er, de kommande Club Bachata kommer att bli otroligt bra! Det kommer självklart att bjudas på den senaste musiken, massor av dans, glädje och gemenskap men också många överraskningar!

Det blir kvällar som ni inte vill missa! =)


 


Se till att skriva upp datumen i kalendern och ladda ordentligt! =)


Stor Kram!


Kursdeltagare i Sundsvalls Tidning!

Hej på er!

Har ni sett att vår kursdeltagare Asfand har varit med i Sundsvalls Tidning?

Där blev han fick svara på vilken blomma som han tycker doftar bäst! Kul va? =)

Vill ni se? 

             
Asfand har svarat att han tycker att den röda rosen doftar bäst och att de doftar ännu starkare i hans hemland i Pakistan! =)       

Asfand har dansat med oss väldigt länge och är också den personen som fotar mycket på Club Bachata! Vi tycker att det är jätteroligt att våra kursdeltagare är med i Sundsvalls Tidning! Det är alltid roligt att se människor man känner igen när de är med i tidningen eller på andra ställen!

Nu reagerade jag och tänkte "Nämen, där är ju Asfand! =) Jättekul!Stor Kram!


Lina bloggar: Hett, hett, hett!

Hej alla!

Ikväll har vi haft kurs i Reggaeton, och vi är ett gäng med dansglada tjejer som "skakar loss" varje tisdag! Alla börjar att bli riktigt duktiga, och det är så kul att följa utvecklingen hos alla. Ikväll hade vi hårdträning på Reggaeton-teknik och att separera alla olika kroppsdelar.

Det kan vara lite knixigt med koordinationen ibland, då man ska röra kroppen samtidigt som man gör olika rörelser med armarna och händerna. Det krävs stor koncentration och glädjen är stor när man sätter stegen!! Under kursen blir det många skratt och vi tränar så att svetten lackar!

Förutom att Reggaeton är väldigt roligt, så är det bra träning! Man jobbar mycket med magmusklerna och rumpan, och man får även bra uthållighet. Idag tränade vi extra på att göra snabba rörelser och "skak" med kroppen. Vi hade väldigt kul som vanligt!

Vem vet, kanske får ni se en Reggaeton-koreografi av våra duktiga tjejer framöver =)


Här nedan kommer på begäran lite musiktips, så att ni kan träna extra på Reggaeton-rörelserna hemma. Kör hårt!! =)Dansglädje på högsta nivå!

Hej på er!

Kursveckorna fortsätter och ikväll har vi dansat SALSA med mycket känsla, tempo och massor med glädje! =)

Vi började som vanligt med nybörjarkursen! Vi började på linje där vi tränade på grundstegen, tjejerna fick snurra och vi fick öva på att flyta fram i stegen, detaljer slipades och alla lärde sig snabbt!

    

 

    

 


Vi gick sen ihop i par och spred ut oss i en stor ring! Att dansa i par är otroligt roligt och det är då som vi verkligen får tillfälle att öva tillsammans! I par så får man hjälpas åt och tillsammans så sätter man stegen! Superkul! =)


    

 

 

    

 Våra instruktörer hade matchat varandra ordentligt kvällen till ära! Snyggt va? =)

 

                 
Efter ett tag fick vi tjejer ställa oss med ryggen mot killen och sen frågade Hector oss vilken färg på ögonen vår danspartner hade! Det var svårt att gissa.

Varför Hector frågade oss? Han såg att vi inte hade ögonkontakt när vi dansade! När Lina och Hector visade hur det såg ut när vi inte hade ögonkontakt började alla gapskratta! =)    


    

Efter det dansade alla med mycket känsla och såklart, ögonkontakt! =)


Medelkursen började kl 19:45. Vi började som vanligt på linje och tränade grundstegen, förflyttningar rakt fram men även diagonalt! Vi fick testa att dansa till riktigt snabb musik för att få igång snabba fötter! Superroligt! =)


    

 

    

 


Vi repeterade sen dagens tur och alla dansade verkligen loss! Både killarna och tjejerna fick lära sig snygga detaljer och mycket rumbasteg!


    

 

 

 


Det som är utmärkande för våra kurser är att Lina och Hector är väldigt pedagogiska och när det är svårt får vi tjejer träna stegen med Lina och killarna får träna med Hector! Det är verkligen superbra och alla lär sig hur snabbt som helst då! =)


Tack för en toppenkväll! =)

Stor Kram!


Dagen efter CLUB BACHATA!!!

Hej allihop!

Vilken toppenkväll det var igår! Äntligen var det dags för CLUB BACHATA igen! Som vi hade längtat! =)
Vi öppnade portarna och musiken drog igång kl 21:00. Danssugna människor fyllde dansgolvet och stämningen var verkligen på topp hela kvällen! =)


          


Det var så himla kul att se ut över dansgolvet igår kväll, det var fullt med folk och alla dansade som aldrig förr! På Club Bachata är det alltid en kanonbra stämning och människor i alla åldrar är på plats för att dansa och ha trevligt!

På Club Bachata dansar alla och det är ett utmärkt tillfälle att prova allt som vi har lärt oss på kurserna. Många av kursdeltagarna från salsa- och bachatakurserna var också på plats, vissa för första gången och vissa som har dansat länge! =)


 

   

                    Det bjöds på överraskningar från scenen där Lina och Hector körde två stycken Animacions, en i Salsa och en i Merengue. Animacions är väldigt uppskattade och det är också utmärkt tillfälle för alla att prova danserna!

Hela dansgolvet gungade i takt och alla rörde sig åt samma håll och snurrade samtidigt som Lina och Hector från scenen! =)


       


Igår blev det verkligen en kväll som vi sent ska glömma, stämningen var toppen, det blev mycket dans och väldigt mycket skratt och gemenskap!

Tack för att ni kom allihopa och gjorde kvällen väldigt minnesvärd! =)

Stor Kram!
Lina bloggar: Ordlista med Hectors roliga ord =)

Hallå där!

På Tropicals danskurser är det alltid mycket skratt och glädje! Vi skämtar väldigt mycket med er alla under kursernas gång, och de finns några speciella ord som används flitigt av Hector! De flesta orden är roliga påhitt som han själv har kommit på, när han blandar svenska och spanska, haha.

Vissa ord har blivit typiska ”Hector-ord” och det blir många gapskratt på kurserna när han säger dem! =)

Här nedan tänkte jag presentera de mest typiska orden som Hector använder, så att även ni nya kursdeltagare ska hänga med i svängarna =)


Börrín Börrín:
En blandning av svenskans ord ”början” (kapat på mitten) och spanskans slutkläm ”ín”. Med detta menas att vi ska ta om turen från allra första början. Ibland kan han även säga ”från början början”.


Vamos pallá!
Spanska som betyder “kom igen, nu kör vi!”:
Hector brukar alltid säga det i början av kurserna när vi ska starta igång.


Champion of the world:
Det säger Hector alltid när han är extra nöjd med er kursdeltagare! Speciellt om det är något steg som har varit lite klurigt och ni sätter det tillslut =)En rolig t-shirt som kursdeltagarna våren 2011 gav till Hector!


Perrito:
Vårt påhittade Bachatasteg som har blivit lite av Tropicals klassiker! Ordet betyder egentligen ”hunden” och innebär steget då vi går åt sidan, lyfter upp benet och fortsätter att dansa åt andra hållet!


”Passioooooon”:
Ett välbekant ord för er alla som dansar Bachata! Då vill Hector att ni ska leva er in i dansen extra mycket, njuta av den fina musiken och dansa med så mycket passion ni bara kan =)


Caffe latte:
Ett roligt påhitt av Hector som han säger lite då och då. Med det menas att stegen är lätta och att det inte blir någon match för er att klara av dem!


Cambio la mano:
Betyder att vi ska korsa våra händer, till exempel som förberedelse för en ny tur. Killen tar tjejens händer ikors. I Bachatan används detta uttryck flitigt, men även lite då och då i Salsan!


Pannkaka:
Ett till roligt påhitt av Hector! Det började med att han för flera år sedan ville säga ordspråket ”lätt som en plätt”. Istället tyckte han att det var lättare att säga ”pannkaka” och det har blivit ett roligt ord som sitter kvar! Det blir alltid många skratt när Hector säger det =)


Vamos en pareja:
Det säger Hector alltid efter uppvärmningen och det menas att vi ska gå ihop i par (och göra ringen).


När Hector slänger kepsen i golvet och utropar ”I looooove you”:
Då är han superglad över att ni har klarat något extra svårt! Då är han riktigt imponerade av er och ni kan känna er otroligt stolta!! =)Nu har ni ett litet roligt Hector-lexikon med de vanligaste fraserna på kurserna!!!

Danskram
Lina

Musiktips inför Club Bachata!

Hej dansvänner!

Är ni laddade inför morgondagens CLUB BACHATA?! Det hoppas jag att ni är! =)

Vi öppnar portarna kl 21:00, då drar DJ Hector igång musiken och tillsammans fyller vi dansgolvet och slår klackarna i taket!

Nu ser vi till att göra den här månadens Club Bachata till ett oförglömligt minne med massor av dans, gemenskap och mycket skratt! =)

Jag kan också berätta att kvällen kommer att bjuda på en del överraskningar från scenen! Kul va? =) Det blir en kväll som ni inte vill missa!

Se till att stryka favoritskjortan, hänga upp partyklänningen och putsa skorna så ses vi imorgon kväll!


Jag bjuder självklart på några av mina favoritlåtar så vi kommer i stämning! =)
Och en riktig klassiker....
Vi ses imorgon!!


Stor Kram!


Lina bloggar: Tropical i Dagbladet!

Hej alla!


Såg ni oss i gårdagens (onsdags) Dagbladet? Vi passade på att synas lite extra inför nya kursomgången som startade i veckan!

Jag tycker att det blev jättefint med en färgstark bild i tidningen, så vi stack ut lite bland alla andra annonser. Vad tycker ni?Fint, eller hur?

Håll utkik nu på lördag i Dagbladet, då kommer vi att synas igen!


Ladda inför Club Bachata på lördag nu, det kommer att bli en toppenkväll =)

VI SES!!

Ny kursstart – BACHATA!

Hej dansvänner!

Wow vilken kväll det har varit! =) Ikväll har vi dragit igång kursblock 2 med Bachata!

På nybörjarnivån började Lina & Hector med att berätta vad Bachata är för typ av dans, dess ursprung och det som utmärker dansen!

Vi ställde oss sen på linje där vi fick lära oss grundstegen i Bachatan.
Ett, två, tre – markera!
Vi fick även lära oss att gå åt sidan, framåt, tillbaka, den klassiska Perrito och snurrar.

    

 

    

 

     När alla hade lärt sig grundstegen gick vi sen ihop i par och provade att dansa tillsammans. Det gick superbra och alla lärde sig otroligt fort! Vi fick lära oss en tur som kursdeltagarna på nybörjarkursen brukar vanligtvis få lära sig lite senare under kursomgången. Men alla var så duktiga så vi gick lite fortare fram! =)   

    


Turen vi fick lära oss är väldigt fin, med korsade händer och sen får tjejen snurra åt sidorna och till slut snurrar både tjejen och killen. Lite knixigt men till slut satte alla turen! =)

Kanonbra jobbat!!


På medelnivån gick vi igenom de snabba stegen som är lite av Tropicals signatursteg på medelnivån! Snabba steg och mycket att hålla reda på. Alla var jätteduktiga! Det är steg vi kommer att träna jättemycket på så känn ingen stress, det tar tid att lära sig stegen!


    

 
     

    

 

    


Vi fick sen se dagens tur som var svår men väldigt fin. Killarna fick jobba hårt idag med flera snurrar och mycket att hålla reda på.

Ikväll har vi verkligen fått lära oss att Bachata dansas med väldigt mycket känslor! I turen var det närhet och kärlek som snabbt byttes till bråk och distanstagande men som slutar med att killen drar tjejen tillbaka och det blir närhet, passion och kärlek till slut! Det slutade lyckligt med andra ord! =)

Ikväll har det var väldigt mycket skratt och vi tjejer fick lära oss att vi får inte springa tillbaka direkt till killen utan vara lite svåra. Det kan ju vara svårt för osams vill man ju inte vara, eller hur! =) Hela danskursen ikväll har varit som en stor dokusåpa! haha!

    

 

    

 


Det har verkligen varit en toppenkväll med otroligt mycket dans men också väldigt mycket skratt!

Vi avslutade kvällen med att alla dansade längst ena sidan av väggen! Riktigt snyggt när alla gjorde exakt likadant i en lång rad! =)


    

 

 Tusen tack för ikväll!


Många Bachata-kramar!


Lina bloggar: Stegräkning!

Hej allihop!

Ikväll var det andra dagen på vår nya kursomgång, och det var Reggaeton och Cubamix som stod på schemat!

Det var en jätterolig kväll som startade med Latinamerikas tuffaste dans - Reggaeton! Vi började med att värma upp med de typiska Reggaetonstegen och mjuka upp kroppens alla delar. Det kan vara lite svårt i början med koordinationen och att kunna separera olika kroppsdelar när man ska "skaka loss" =)

Det gäller att ha lite tålamod bara, för det släpper allt eftersom! Vi ser redan enormt stor skillnad på er som har dansat 8 veckor med oss!
 


Efter att alla var uppvärmda, visade vi en liten koreografi som vi skulle träna på idag. Varje vecka visar vi nya steg, som i slutändan läggs ihop till en lång slinga. Stegen som vi lär ut på kurserna passar bra att dansa till vilken Reggaetonlåt som helst och stegen kan man dansa överallt, även på dansgolvet på Club Bachata! =)
 


Alla var jätteduktiga på Reggaetonkursen som vanligt! Vi ser redan fram emot nästa vecka, tiden bara flyger iväg när man har kul!


Pass nummer två för kvällen var Cubamix, och idag gjorde jag ett stegtest! Jag har alltid varit nyfiken på att veta hur många steg vi tar på ett Cubamix-pass, eftersom det är sån bra träning. Man svettas som bara den på vårt Cubamix-pass och man känner sig helt färdig i kroppen när man går hem. Det är en skön känsla, för samtidigt är man så glad och full av energi av den härliga musiken! 

Resultatet för Cubamix ikväll blev 7019 steg!!

Dagens tema var Bachata och det blev många korta steg till snabb musik =)

Jag ska även göra stegtestet nästa vecka på Cubamixen, för att se om det skiljer sig åt mellan våra olika teman. För er som vill hoppa på våra danskurser nästa vecka går det jättebra! Ni är varmt välkomna att känna dansglädjen med oss!


TACK ALLA FÖR IKVÄLL!

Lina 

Ny kursstart – SALSA ikväll!

Hej på er!

Vilken kanonkväll det har varit! Ikväll sparkade vi igång omgång 2 med danskurser! Ikväll var det dags för SALSA!

Massor med nya ansikten kom ikväll för att prova Salsa för första gången! Det är verkligen jätteroligt! Även många kursdeltagare som har dansat med Tropical tidigare var på plats för att fortsätta att lära sig att dansa salsa.

Vi började med att värma upp på linje där Lina visade grundstegen i salsa! Vi lärde oss även steget ”salsa” när vi kliver lite diagonalt bakåt med foten. 


    

 

    Vi gick sen ihop i par och provade att dansa tillsammans. Det gick verkligen superbra och alla lärde sig otroligt fort. Tjejerna fick lära sig sin första snurr och även det gick jättebra! 

Nybörjarkursen var verkligen toppen ikväll och det var väldigt roligt att se hur snabbt alla lärde sig! Jag vet att Lina är mycket imponerad av er allihop! =)    

 

 

 

    

 På medel var det flera från förra kursomgångens nybörjarkurs som provade den lite svårare nivån. Självklart var också många av de inbitna salsadeltagarna på plats för att njuta av den härliga pardansen från Kuba! =)

Vi började som vanligt med att värma upp på linje för att sen gå ihop i par och provade dagens tur! Turen vi fick lära oss var riktigt snygg och till slut satte alla den också! Ni är jätteduktiga allihopa! =)    

 

    

 

    

 

    


Det har verkligen varit en kanonkväll med mycket skratt, skämt och såklart väldigt mycket dans! =)Tack för ikväll!


Salsa-kram!


Ett reportage om Tropical!

Hej på er!

Allt fler och fler studenter kontaktar oss och vill gärna göra skolarbeten om dansen och om Tropical Sundsvall. Vi tycker att det är jätteroligt! Det är alltid jättespännande att läsa och se vad ni har åstadkommit och vi hoppas såklart att ni får fina betyg på era arbeten. Vi tycker att ni alla är jätteduktiga! =)

Minns ni att jag bloggade förut och visade Alina Fischers fina artikel om Club Bachata? Den artikeln kan ni läsa här: http://tropicalsundsvall.blogg.se/2012/march/ett-skolarbete-om-dansen.html

Förutom artikeln har Alina också skrivit ett långt reportage om Tropical Sundsvall och danskurserna! Det är superbra skrivet och självklart vill vi dela med oss utav det till er läsare! =)La alegría y los bailes – Dancing Latin-American dances at “Tropical Sundsvall” in Sweden

“Uno, dos, tres!” Hector Oviedo Abreus sonorous voice echoes through the large room. Immediately couples from all parts of the world start dancing, smoothly moving to the Caribbean sounds of bongos and guitars and practice different series of steps and figures. Women shake their hips while men guide them with their hands. Most of them have an expression of highest concentration on their faces. Lina Törnqvist thoroughly observes the scene and encourages the dancers with supporting words.         It is Monday, 8 p.m. – I am at Kårhuset in Sundsvall where the dancing lessons of “Tropical Sundsvall” take place, excited for an evening full of salsa and joy. Abreu and Törnqvist, the dancing instructors and founders of the school just started their lesson. Suddenly the music stops, silence fills the room and people stop to dance. Abreu crosses the room and pulls Törnqvist towards him while smiling. Obviously the students had made some mistakes in dancing. With the patience of long-standing teachers, Abreu and Törnqvist show the figure again. Both of them get lost in an elegant sequence of turns, pirouettes and steps.

While they are dancing I recognize the intimacy resulting from their 6-year-lasting dancing experience together. They intuitively seem to know how the other one moves, and reacts on their own movements. “Wow this is gonna be hard.” Stopped in my thoughts I look at my dance partner, Mehdi Dadashpour, a young student from Iran, who just said these words. I put an encouraging smile on my face. The goal for today would be to dance this sequence as Abreu and Törnqvist just showed us. “Musica!” Abreu shouts and the bongos start again.         


Abreu originates from Cuba where he has been a dancing teacher his whole life. Six years ago he left his country to implement Latin-American dances in Sweden. He met Törnqvist in a Salsa class in Sundsvall, where he was working with another dancing teacher. “After that Hector needed a dance partner to show all the figures in the class and do some performance,” Törnqvist said.

The two became a constant couple in terms of dancing. As the other dancing teacher moved to Stockholm both of them decided to open their own dancing school in 2010. The idea of “Tropical Sundsvall” was born. The school is the only one of its kind in Sundsvall. “We named us ‘Tropical Sundsvall’ because we want the people to become a tropical feeling,” Törnqvist said. This aim was fulfilled. “Every month more and more people came to class.” The dancing school started to increase and gain popularity.         


These words perfectly reflect the lesson I witnessed. Far more than 40 people gathered at Kårhuset this Monday to improve their dancing abilities. “Dancing makes me forgetting all worries, I love to dance,” Ullamaja Remes said. She has been coming to “Tropical Sundsvall” with her husband since its founding.

“This is the most entertaining activity we have here in Sundsvall,” dancing student Saeed Haddadi Makhsous said. “I can follow the lessons very easily.” On this Monday those efforts for their students of Abreu and Törnqvist are already visible. Salsa is a vivid and dynamic dance:  Basic dance step, a circulation around the axis, turn to the right for the women – no longer a challenge for the students.

Laughter from the dancers drowns the singer out of the CD-player. Suddenly I recognize a blond girl taking pictures from each couple. Ida Ingemarsson takes care of the “Tropical Sundsvall dansblogg” and supports Törnqvist with the marketing issues of the school. “Oh it’s so good,” she said when being asked about the teaching style of Abreu and Törnqvist. “They break it down to zero and then build it up, they really care about that you will learn and they have patience.”         


Besides Salsa Törnqvist and Abreu also offer Bachata, a much more sensual dance. Couples get closer while dancing it; the bodies literally melt together and form a unity. Solo dances are also in the teaching program: Reggaeton is a dance which requires a high ability of body control. Several parts of the body are moved independently from each other. Finally “Tropical Sundsvall” has a Latin-based fitness course, Cuba-Mix, which is for workout with Latin-American music.

During their classes Abreu and Törnqvist try to support their students whenever they can. As I fail in a special movement Törnqvist shows the movement once again.

She started dancing seven years ago. Together with her mother she went to the course in which she also met Abreu. “We went to the salsa class with another teacher and after that I fell in love with the dance and salsa,” she explained to me. “Before that I didn’t dance but now I have seen another world.” While saying that she starts to smile and sparkles appear in her eyes. Her passion evolved until she finally became a dancing teacher herself who now transfers this feeling to her students: “I want them to feel the passion in the dance, I want the people get to love the dance like me!”         


According to students and supporters she succeeds in her goal. Most of them feel comfortable and share her passion while dancing. “The teachers make you feel like a family member,” Dadashpour said. “You feel like home”. This is the feeling Ingemarsson attributes to the school aswell: “It’s so fantastic, we are like a whole family, a very very big family and I feel this very good atmosphere when we are dancing.”


         


At the end of class everybody has been caught by this atmosphere. All of the students succeeded in dancing today. The music is slowly fading out and Törnqvist starts to say goodbye to people. Now I am able to talk to Abreu. He is waiting patiently for Törnqvist to translate my questions. His only fluent language is Spanish but he is studying Swedish and improving in it. As Törnqvist comes and the interview starts, he just thinks about questions a very short moment and then answers quickly while his eyes seem to search for something in a far distance that is not visible for the other people surrounding him.


  
        


Abreu came to Sweden because he wanted to teach Swedes how to dance. He already knew many Swedes through courses in Cuba. Now Abreu calls the whole of Europe his working place. He has been to festivals in Spain, Italy and many other countries. “This is why Sweden is a good country to live in, it is close to all the other countries in Europe,” Törnqvist translates his words.

Abreu has been dancing all of his life - his whole family consists of professionals not only in dancing, but also in music and arts. “I started dancing already when I was in my mother’s womb,” he said with a smile on his face. When he gives classes his aim is to transfer the good feelings and the happiness the dance gives you. “La alegría (the joy),” he said, is what everything is about.


         


After saying goodbye to Törnqvist and Abreu I leave the building with a good feeling. I will definitely return to “Tropical Sundsvall”. I still feel the spirit and the joy the class gave to me or as Ingemarsson put it: “When I finish with course in the evening I have so much energy, it’s hard to go to sleep then.” Latin-American dances definitely carry the potential of falling in love with them and “Tropical Sundsvall” is a perfect place to start with that.


Thank you so much for your great article Alina! =)Stor Kram!


Lina bloggar: Lunchmöte och planeringstider!

Hej allihop!

Vilken härlig vecka det har varit! Full med dans och nu känns det dessutom att våren är på väg!

I veckan hade jag, Hector och Ida ett av våra planeringsmöten till en god lunch. Nästa vecka startar ju nya danskurserna upp och många detaljer behövde gås igenom och spikas. Nu är även alla datum inför höstens Club Bachata satta, och mycket planering runt det behövde göras. Se hemsidan för mer info om datumen!

Vi vill hela tiden försöka erbjuda er något nytt, och det är så kul att klura på idéer och bjuda in nya gäster till Sundsvall. Vi vill att Club Bachatas scen ska utnyttjas så mycket som möjligt, och vi har många överraskningar på gång!

Massor med roliga aktiviteter under året är spikade och vi bara längtar till att få berätta allt för er! Vi tänker hålla på nyheterna ett litet tag till innan vi avslöjar dem =)

Förövrigt är nya affischer gjorda, nya möten inbokade, flera dansjobb på gång och deklarationen är inskickad. Så mycket energi vi har nu! Vilken power-trio!


TREVLIG HELG TILL ER ALLA!
KRAM LINA


Här bjuder jag på en härlig låt att lyssna på den här fredagseftermiddagen =)
Det är en salsalåt som handlar om den afrokubanska kulturen:


Lina bloggar: Hector i blickfånget!

Hej alla!

Den senaste veckan har Hectors namn varit extra hett ute i Europa! Det råder ingen tvekan om att han är en av de stora namnen i latinovärlden med stor erfarenhet i bagaget =)

Hector kan ses på flera affischer och många skriver aktivt om honom i sociala medier. Han blev även utsedd till "The artist of the moment" av en webbsida i Frankrike!


Ser ni Hector i bussfönstret nere till höger? =)
Det är jättekul att Tropical Sundsvall och speciellt Hector är så mycket i blickfånget just nu!

I maj kommer Cristian ända från Barcelona för att ta privatlektioner av Hector. Kommer ni ihåg att Cristian även besökte Tropical Sundsvall förra året och deltog på en Club Bachata? Det är väldigt kul att dansare åker ända från Spanien till Sundsvall för att ta del av våra kunskaper!

Den stora danssäsongen har precis börjat och framför oss väntar ett fullspäckat schema! Det här året kommer att bli SÅ roligt!

Här är länken till webbsidan i Frankrike som skrev om Hector:
http://www.salsastrasbourg-candela.fr/artiste-du-moment1/hector-oviedo-abreu.htmlVi ses!
Lina

Nya kurser startar nästa vecka!

Hej på er!

Nästa vecka är det dags! Då startar Tropical ett nytt kursblock med danser! Kursblocket sträcker sig fram till den 2 Maj så det blir många veckor med dans! =)

Vi erbjuder den tempofyllda pardansen SALSA!
Den romantiska pardansen BACHATA!
Det svettiga träningspasset CUBAMIX!
Den tuffa solodansen REGGAETON!

Vi drar igång nu på måndag den 19 mars med Salsa klockan 18:00 på Kårhuset.

Schemat för kursblock 2 ser ut precis som vanligt.

Måndag: 18:00 Salsa nybörjare
              19:45 Salsa medel
Tisdag:   18:00 Reggaeton
              19:45 Cubamix
Onsdag: 18:00 Bachata nybörjare
              19:45 Bachata medel


När kursblocket startar så börjar vi om från grunden med kurserna. Vi börjar alltså om från start och repeterar allt från absoluta början. Det innebär att vem som helst kan börja dansa! Kul va? =)

Det är också ett perfekt tillfälle för er som har dansat på nybörjarkursen att repetera kursen ytterligare en gång. Om ni känner att ni vill ha mer utmaning och vill prova lite extra, testa medelkursen! =)    Ta med er släkt och vänner och upplev den latinamerikanska dansen och hettan! Har man en gång börjat dansa är det svårt att sluta! =)

För mer information kring schema, priser etc, besök vår webbplats: www.tropicalsundsvall.se

Vi ses nästa vecka!

Stor Kram


Februaris 3 mest lästa blogginlägg!

Hej på er!

Som ni redan vet är vår dansblogg ett komplement till vår webbplats. Bloggen uppdateras varje dag och vi tycker att det är jätteroligt att så många läser Tropicals dansblogg!

Jag och Lina brinner för att skriva i bloggen, klura på roliga inlägg och det går inte en dag utan att vi pratar om bloggen! Vi pratar ofta om vad vi ska skriva i bloggen, vi skriver bloggplaneringar och skickar ständigt förslag med nya idéer till varandra! =)

Vi får ofta kommentarer angående bloggen och olika inlägg. Många ger också synpunkter och önskemål vad de gärna vill läsa om i bloggen! Det tycker vi är superkul! Fortsätt med det! =)

Något som ni kanske inte vet, det är att vi för statistik och ser hur många som har läst varje blogginlägg. Statistiken är jättespännande att läsa av och det är väldigt roligt att se hur många läsare bloggen har, och jag lovar er, läsarantalet växer hela tiden! =)

Jag har nu gått igenom statistiken för februari och antalet läsare för februari har varit hög! Trots det går det att se vilka de 3 mest lästa inläggen har varit! Är ni nyfikna på att veta? =)


3:e plats – ”Försnack med CLAN REGGAETON!”
Minns ni det blogginlägget? Då tog jag pulsen på tjejerna i CLAN REGGAETON och frågade dem hur de kände inför resan till Sundsvall.

Det blogginlägget kan du läsa här!
http://tropicalsundsvall.blogg.se/2012/february/forsnack-med-clan-reggaeton.html

             
              Angelina från CLAN REGGAETON!2:a plats – ”Gårdagens workshop med CLAN REGGAETON!”
Det här inlägget läste många! Jag kan förstå att nyfikenheten var stor kring workshopsen som Angelina från CLAN REGGAETON hade. Det var första gången CLAN REGGAETON var i Sverige och jag vet att många pratade om workshopsen!

Blogginlägget om workshopsen i Reggaeton kan du läsa här!
http://tropicalsundsvall.blogg.se/2012/february/gardagens-workshops-i-reggaeton.html


      
                                  Workshops i Reggaeton!1:a plats – ”Erik bloggar: Hector åker slalom för första gången!”
Här gästbloggade Erik Andrén som dansar med Tropical. Han och Hector åkte till fjällen över en helg där Hector provade att åka slalom för första gången. Resan till fjällen fick vi läsare ta del av med en jättefin text där Erik berättade om helgen, visade foton och även filmklipp när Hector åkte skidor!
Det är ett inlägg som fick extremt mycket läsare och är faktiskt ett av hela bloggens mest lästa inlägg!

Blogginlägget från fjällen kan du läsa här! http://tropicalsundsvall.blogg.se/2012/february/erik-bloggar-hector-aker-slalom-for-forsta-g.html


    
                                Hector i fjällen!


Det blir spännande att se vilka inlägg som blir de mest lästa inläggen nu i mars. Det återkommer jag med när månaden är slut! =)

Stor Kram!


En kanonkväll med SALSA! =)

Hej alla dansvänner! =)

Wow vilken härlig kväll det har varit! En måndag med MASSOR av Salsa!!!

Nybörjarkursen började kl 18:00 där vi började med att värma upp på linje och gå igenom grundstegen. Det är så roligt att se hur alla utvecklas. I början av kursen var det många som tog sina allra första grundsteg i Salsa och nu dansar alla superbra! Det är verkligen jättekul att se!

    

 

 

    Vi gick sen ihop i par och repeterade förra veckans tur som är supersnygg! Turen har Lina och Hector döpt till Setenta som betyder sjuttio på spanska!
Alla är verkligen superduktiga och lär sig så otroligt snabbt! =) Det är mycket att hålla reda på med alla steg och snurrar men alla gav verkligen järnet och till slut satte alla turen kanonbra! =)


    

 

    

 

 

    

 

    På medelkursen började vi med att rösta om Hector och Lina skulle säga Kom igen på svenska eller spanska! =) Det blev mycket skratt under röstningen och sen var det dags att börja!
Vi började även medelkursen med att värma upp på linje med grundsteg, snurrar, rumbasteg och förflyttningar rakt fram och diagonalt!


    

 

    


Vi gick sen ihop i par och repeterade förra veckans tur. En tur som är knixig men SÅ snygg! Vi repeterade lite i taget och till slut satte alla turen! =) 


   

    

 På slutet fick vi en ordentlig utmaning! Lina och Hector hade förberett rumbasteg som Hector visade för killarna.
I salsan är det vanligt att kombinera salsasteg och lägga in rumbasteg. Det är verkligen supersnyggt och det ser riktigt proffsigt ut! =)

Killarna fick en ordentlig rumbalektion av Hector och alla satte stegen! =)


    

  

    


Det har verkligen varit en riktig superkväll och alla kursdeltagare har verkligen gett järnet ikväll. Koncentrationen har varit på topp och alla utvecklas i ett rasande tempo! =)


Tusen tack för en toppenkväll!

Salsa-Kramar!


Lina bloggar: Los VAN VAN live i Stockholm!

Hej alla!

Nu är jag hemkommen från en minnesvärd helg i Stockholm! Ett av mina favoritband Los Van Van från Kuba kom till Sverige för att spela live! De är Kubas mest kända musikband och de har funnits i väldigt många år. Konserten var hur bra som helst!

Hela Salsa-Sverige hade samlats i Gamla Tryckeriets stora lokal och var förväntansfulla för att se det proffsiga salsabandet. Det var mycket folk och en bra och trevlig stämning!

Los Van Van imponerade verkligen med sitt stora 16-mannaband och gav en hela 2,5 timmar lång konsert! 


Jag stod längst fram vid staketet och såg dem på riktigt nära håll! Stämningen var jättebra, alla dansade, sjöng med, applåderade och var glada!

De spelade både "gamla godingar" som tex låtarna Me mantengo och Te pone la cabeza mala, men även alla de nya låtarna från deras senaste skiva. Bästa låten på nya skivan är enligt mig "La maquinaria". Jag tycker att det var toppen att de blandade nya och gamla låtar, för de är riktiga klassisker inom salsavärlden.

Många musikband kan ibland låta helt annorlunda live än på skiva, vilket kan göra mig besviken. Los Van Van däremot sjöng och spelade suveränt, de lät precis lika bra live som på skiva! De var fantastiska!
 
Efter spelningen var jag en av få personer som fick träffa bandet backstage och umgås med dem en stund. De är verkligen jättetrevliga och glada, väldigt pratsamma!

Jag är glad över att ha fått träffa dem personligen, eftersom Los Van Van är ett band som jag ser mycket upp till! Det är Kubas mest kända salsaband, och efter att ha sett dem live kan jag förstå varför de är så stora. Riktigt proffsiga och de har många bra låtar!

Här nedan ser ni mig med huvudsångarna "Lele" och Roberton!
Det var fler Tropical-dansare som befann sig på konserten, bland annat Agneta och Lars Alin. Jag avslutar med ett citat om vad de tyckte om kvällen:

- SKITBRA! Det var kul att dansa till ett riktigt bra liveband, det blir en helt annan stämning än med vanlig musik. Det var väldigt bra och vi är glada över att ha fått sett dem!Vi ses på Salsan imorgon!

LINA

CLUB BACHATA 24 Mars!

Hej dansvänner!

Är ni laddade för att fylla Casinots dansgolv och slå klackarna i taket till den senaste musiken? =)

På lördag den 24 mars är det dags igen för CLUB BACHATA! Då samlas vi och dansar, har roligt och umgås. Jag kan lova er att det kommer att bli en kväll som vi sent kommer att glömma! =)

DJ Hector kommer stå i DJ båset och spela den senaste och hetaste musiken inom Salsa, Bachata, Merengue, Reggaeton, Cumbia med mera!

Musiken startar kl 21:00 och vi dansar fram till 02:00!


Nedräkningen för Club Bachata börjar…..NU!!!! =)


                            

Här är Club Bachatas senaste affisch! Visst är den snygg?! =) Vår duktiga grafiker Sara har gjort ett strålande jobb som vanligt! =)Stor Kram!


Lina bloggar: Los Van Van i Sverige!!

Hej alla dansare!

Imorgon är det dags årets höjdpunkt i Salsa-Sverige, det kubanska bandet Los Van Van kommer till Stockholm för att spela live! Självklart kommer Tropical Sundsvall att vara på plats för att ge er en recension!

Los Van Van är ett av Kubas mest kända salsaband och har haft en lång och suverän karriär! Gruppen bor på Kuba och där kan man ofta se dem spela på olika konserter. Nu kommer de äntligen ända bort till oss i Norden!


 


Deras låtar spelas varma på våra danskurser i Sundsvall, men även på Club Bachata. Både jag och Hector är stora fan av deras musik och flera av medlemmarna i bandet är Hectors kompisar. Nyligen släppte de en ny skiva och är nu ute på världsturné!

Det ska verkligen bli kul att se dem live, då det blir första gången för mig! Det är stort!

Jag återkommer efter helgen med bilder och massor med nyheter!Här bjuder jag på en av mina favoritvideos från dem!


 

En helkväll med BACHATA!

Hej dansvänner! =)

Ikväll har det verkligen varit en helkväll fylld av BACHATA! =) Vi började kl 18:00 som vanligt med nybörjarkursen där vi repeterade förra veckans tur. Den turen är en riktig favorit hos mig. Vi lär oss att kombinera Bachatan som är väldigt glad med intensiva tangosteg! Snyggt! =)


   

 


Alla lär sig väldigt fort och utvecklas i en rasande takt. När alla hade lärt sig den turen utvecklade Lina och Hector turen och gjorde den lite svårare. Det var lite klurigt i början men åter igen, alla lär sig väldigt fort! =)

Ikväll har kursdeltagarna på nybörjarnivån gjort en tur som kursdeltagarna på medel gjorde förra året! Ni är kanonduktiga! =)


 

                        
               Lina & Hector, Tropicals kanonduktiga instruktörer!!!


På medelnivån repeterade vi förra veckans tur och vi fick också lära oss en ny tur! Det gick verkligen kanon och vi avslutade kvällen på medelnivån att lägga ihop de turer vi har lärt oss och dansade samtliga! =) Det är riktigt kul att känna och se utvecklingen hos alla!


 

 Jag tycker det är så roligt att se hur enkelt alla tar till sig Hectors spanska. På våra kurser vet alla vad Cambio la mano betyder! Vi har lärt oss att när Hector ropar det, då korsar vi händerna!

Samtidigt som vi dansar får vi också en spanskalektion, det ingår när man dansar med Tropical! =)

Tack för ikväll allihop! Nu pustar vi ut och så ses vi på måndag på Salsan!

Stor Kram


Ett skolarbete om dansen! =)

Hej dansvänner!

På våra kurser har vi många studenter som läser olika program på Mittuniversitetet. Flera stycken har gjort olika skolarbeten om Tropical Sundsvall! Det tycker vi är jätteroligt!

Alina Fischer är en av våra kursdeltagare som har skrivit en jättefin artikel om Club Bachata! Den har jag nu fått mailad till mig och självklart vill jag dela med mig av den till er allihopa!Club Bachata: Feel free while you are dancing latinamerican dances!

 By Alina Fischer

Bailamos! – Let’s dance! This is what Club Bachata is all about and so everyone who loves to move to the rhythms of Latin-American music was invited to this dancing event at Casino Cosmopol in Sundsvall last Saturday.

The Carribean sounds fill the entire building, pulling people to the ground level to invade their hearts with music and the wish to dance. Guitars, bongos and claves are significant for the Spanish songs that come out of the loudspeakers. A wide area in the middle of the darkened room offers space to dance. At about 20 people with different skin colors, appearances and ages already took this opportunity and move to the rhythms in couples. The whole setting appears to occur in some South-American country. The moving group of people seems to form a unity which includes everybody no matter of gender, culture or dancing ability. “This is a different kind of party, which is not very common in Sundsvall”, Eva, a young student from Germany, says. “I go here to dance!”

  

This exactly seems to be the spirit which drives all of the people at this fascinating dancing event. Obviously all of them enjoy every moment and seem to be totally concentrated on dancing. Most of them dance throughout the evening without stopping for a second no matter how exhausting the previous dance was. All over the place one sees smiling faces and people filled with a certain passion for dancing. Some of them have a sensual way of dancing in couples while others practice complicated and fascinating figures and performances with their partners. Women shake their hips while men push them around in a very fast and lively way leading them to do turns and steps.                    


The idea to organize such an event as Club Bachata first developed two years ago. Hector Oviedo Abreu and Lina Törnqvist, instructors at the dancing school Tropical Sundsvall, already had invested much effort in the dancing scene in Sundsvall. Still, the city lacked an event that could act as a gathering place for all dancers.

“We didn’t have Latinomusic to go out to dance,” Törnqvist explained.

So the goal was to, “create a place where people can meet and dance.” As a result, Törnqvist and Abreu established “Club Bachata”. The name is derived from the Latin-American sensual couples-dance Bachata. Nevertheless, the DJ also plays music for Salsa, Merengue and Reggaetton, all of which are also latinamerican dances. The Casino Cosmopol supports the event by offering room for all enthusiastic dancers. Since its première in January of 2010, the event has been carried out monthly on Saturdays. Törnqvist identifies several reasons that pull people to this event: “It is something different, Latino-music is exotic.” Furthermore she states that Swedes desperately need a place where they can recover from the cold winters. They “want to feel like in Latino-America”.

Club Bachata offers all of this to the visitors. At the event one recognizes that the dancers feel happy and forget about their stressful, structured day. The people are filled with an energy that encourages them to move until the music ends. This is also what Eva experienced: “You feel comfortable when you dance here.”

                

Besides this dancing experience, Abreu and Törnqvist gave a short lesson for Bachata on stage last Saturday in order to give each visitor the opportunity to dance with the others. Most of the visitors formed themselves up in front of the stage and imitated the moves both instructors performed. Obviously all of them had much fun while learning new steps. They were laughing and talking. After this short session even more dancers joint in to the moving people on the floor. To support the fun factor of the event Abreu always presents the latest music in Latino-American genres.


The next Club Bachata takes place on Saturday, 24th of March.

For further information visit: http://www.tropicalsundsvall.se/

Thank you so much for your great article Alina! =)Stor Kram!

 


Eftersnack med Ö-vik Latino Club!

Hej allihopa!

I lördags var Tropical Sundsvall i Örnsköldsvik för att hålla workshops i Salsa och Bachata. Hela dagen var väldigt rolig och mycket uppskattad! Jag tog ett snack med Carolin Asp som är ordförande i Ö-vik Latino Club för att höra vad hon tyckte om dagen!

Ö-vik Latino Club har funnits sen 2006 och Carolin har varit ordförande i cluben sen 2007.


                                


Hur kom ni på idén att bjuda Tropical Sundsvall till Ö-vik för att hålla workshops?
- Flera av oss var på workshops i Sundsvall för flera år sedan och träffade då Lina och Hector. Vi pratade mycket med dem då och föreslog att de skulle komma till oss för att hålla workshops. Det är 3e gången Tropical kommer till oss nu, det är jättekul! =)


Vad tyckte du om dagens workshops?
- Det har varit jättebra workshops och det är kul att Lina och Hector har varit här idag. De är väldigt duktiga och mycket pedagogiska som lärare. Idag hade vi flera nybörjare här som aldrig har dansat och de hängde med jättebra!
Lina och Hector är väldigt charmiga, lättsamma och roliga. Det underlättar väldigt mycket! =)


Vad har varit det bästa med dagen?
- Jag tycker att det bästa var att så många nya kom och provade på att dansa! Det är väldigt blandade åldrar, alltifrån yngre till äldre. Det är jättekul!


Och sista frågan, kommer ni till oss i Sundsvall snart och hälsar på?
- Ja, vi har tänkt att ta oss ner och dansa i Sundsvall! Det vore jättekul!På Tropicals vägnar hälsar jag er hjärtligt välkomna till Sundsvall! Ett strålande tillfälle för er att komma ner är lördagen den 24 mars på Club Bachata! =) Jag hoppas att vi ses då!


Stor Kram!


Gårdagens workshops i Ö-vik!

Hej dansvänner!

Igår var Tropical Sundsvall i Örnsköldsvik och besökte Ö-vik Latino Club där Lina och Hector höll workshops i Salsa och Bachata. Vi åkte från Sundsvall vid 09:30 igår. Lina och Hector var väldigt förväntansfulla och laddade! Jag och Hans följde också med för att dansa och uppleva en trevlig dag!Dagens första workshop var Salsa och ungefär 25 personer hade kommit för att lära sig mer om salsa och utveckla sig inom den härliga pardansen från Kuba. Workshopen i Salsa var på fortsättningsnivå och alla dansare var jätteduktiga! =)
Vi började med att värma upp på linje där vi gick igenom grundstegen, snabba fötter, förflyttningen med mera.


    

 

          

     


När vi hade blivit varma var det dags att gå ihop i par och dansa! Lina och Hector visade dagens tur och vi dansade allihop för glatta livet! Det är en sådan otroligt härlig känsla när fötterna gör som man vill och det blir rätt! =)    

 

    

              Det var verkligen en riktigt rolig workshop i Salsa och det kändes att alla lärde sig väldigt mycket, utvecklades snabbt och det blev många härliga skratt under tiden! Det som är bland det roligaste inom dansen är gemenskapen som snabbt uppstår. Tillsammans blir man ett gäng där man glädjs tillsammans och njuter av dansglädjen men hjälps också åt när det är lite klurigt! =)    

 

    

 

    


90 minuters Salsa sprang iväg och det var dags för en paus där det bjöds på fika och vi laddade om inför 90 minuters Bachata!

Många från workshopen i Salsa stannade kvar och några nya ansikten anslöt också! Flera av dansarna från Ö-vik Latino Club hade dansat lite Bachata sen tidigare och några testade sina första bachatasteg! =) 

Vi började med att gå igenom grundstegen och höftmarkeringen som är typisk för Bachatan. Vi provade också att snurra och vi lärde oss ”Perrito” som är en riktig Bachataklassiker i Sundsvall! =)


    

 

    Vi gick sen ihop i par och provade att dansa grundstegen och snurrarna tillsammans. Alla lärde sig otroligt fort och därför hade Lina och Hector en ny tur som de lärde ut. Även den turen gick jättebra och alla satte den! Det var verkligen jättekul att se hur fort alla utvecklades och dansglädjen uppfyllde hela salen! =)    

 

    

 

    

 

    


Sent på eftermiddagen var vi klara och dagen gick verkligen fort! En dag fylld av massor med dans, gemenskap och många skratt! Det är alltid roligt att träffa människor som brinner för dans och tillsammans uppleva dansglädjen! Det var verkligen en jätterolig dag!

Jag vet att Lina och Hector är väldigt nöjda och de vill tacka så mycket för dagen. Det var roligt att träffa alla er dansare!  =)

Och till er dansare i Ö-vik, det finns mer bilder på Tropicals facebookgrupp! Sök på Tropical Sundsvall så hittar ni oss! =)

Jag hoppas att vi ses snart igen! Nästa Club Bachata är den 24 Mars, det vore jätteroligt om ni kom ner och hälsade på och dansade med oss på Casino Cosmopol då!

Och som jag hörde igår: "Kan man åka till IKEA från Ö-vik och sen hem igen så kan man komma till Club Bachata ocskå!"

Helt rätt tycker jag! =)

Stor Kram!


Lina bloggar: Fullspäckad vår!

Hej alla!

Tropicals kalender har aldrig varit så fullproppad som den är nu! Vi är bokade till flera festivaler (varav 5 utomlands!!), olika uppträdanden, workshops, kurser hos företag etc etc. Jättekul! Förutom de ordinarie veckokurserna har vi väldigt fullspäckade dagar!

På gårdagens agenda stod bland annat att hålla danskurs på en privat fest, och imorgon åker vi iväg till Örnsköldsvik för att hålla i workshops.
Det är så roligt att åka till olika platser och lära ut dans, för att vi är ett sånt kreativt team med mycket energi! Full fart hela tiden, det kan inte bli bättre =)


Stor kram
Lina

En levande Facebookgrupp!

Hej på er!

Ni har väl inte missat att Tropical Sundsvall finns på Facebook? =) Där har vi en egen grupp för våra kursdeltagare och medlemmar och självklart får vem som helst gå med i gruppen! Varje vecka ökar vi i medlemsantal och i skrivande stund har vi 822 medlemmar! Det är något vi tycker är jättekul! =)

Vår Facebookgrupp har inte funnits så länge men trots det är den är väldigt levande. Där skriver Lina och Hector ut information om kurserna, tropical t-shirts, evenemang med mera.     
Vi uppdaterar ofta Facebookgruppen med de senaste bilderna från Club Bachata, danskurserna och olika event som vi gör. Vill ni så kan ni finna bilder och filmklipp från gamla dansuppvisningar och även de allra första Club Bachata! =)

Våra medlemmar skriver också i loggen för glatta livet. I gruppen tipsar vi ofta varandra om musik, favoritlåtar, fester med mera! =)

Vi är väldigt glada och stolta över vår Facebookgrupp och det är så roligt att se hur antalet medlemmar växer hela tiden! Det fortsätter vi med! =)


Hur gör du för att komma till vår facebookgrupp? Sök på Tropical Sundsvall på facebook!


Stor Kram


RSS 2.0