Lina bloggar: Latinamerika lockar, DEL 1!

Nu startar vi igång vår reportageserie med Tropicals kursdeltagare som har rest till Latinamerika! Tropical har massor med kursdeltagare som har besökt Karibien och blivit förälskade i den tropiska kulturen. En gång i veckan kommer vi att presentera ett reportage här i bloggen, med start idag!

MARIAS RUNDRESA I LATINAMERIKA!

Första kursdeltagaren ut i reportaget är Maria Johansson, som dansar både Salsa, Bachata, Cubamix och Reggaeton hos oss! Maria gjorde en långresa på hela 8 månader i Central- och Sydamerika! Ivriga efter äventyr och värme reste hon och en vän genom Venezuela, Panama, Mexico, Guatemala, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina och Brasilien!

Resan började i Venezuela, där Maria och hennes kompis började plugga spanska längs kusten med havet precis utanför dörren. De var med om många fasansfulla bussfärder som gick uppe i bergen med höga stup och skarpa kurvor. Regeln bland latinos verkade vara att köra fort, tuta och hoppas på att mötande bil flyttar sig!!!

 
Branta bergsvägar och kajaktur!

Ett av Marias bästa minnen är från Venezuela, där de oväntat hoppade på en kajaktur på sex dagar på ”Delta del Orinoco”. Det innebar riktigt Robinsonliv, där de sov i hängmattor längs med floden, gjorde upp eld, fick göra sina behov bakom buskar osv.

- Förutom de tusentals myggen som älskade mig, var det helt underbart säger Maria. Att paddla och flyta fram längs floden i tystnad och se alla djur som dök upp efter vägen var häftigt! Det var allt från apor och minikrokodiler till rosa sötvattensdelfiner. En magisk upplevelse var när vi en morgon klev upp vid fyratiden på natten, när det fortfarande var kolsvart ute. Då paddlade iväg under stjärnklar himmel med endast våra små pannlampor och alla djurens läten från djungeln. Otroligt häftigt!


Robinsonliv


Nästa land på tur var Panama! Där läste de mer spanska, men det blev även mer sol och bad! De besökte till exempel paradisön ”Zapatillas” med kritvit strand och turkost vatten!

- Det var också i Panama som jag insåg hur mycket stirrande blickar, busvisslingar och ”psst, i love you” som vi kvinnliga turister med blåa ögon fick stå ut med, berättar Maria.

Därefter var det Mexico som var inplanerat på kartan, för att Maria skulle kunna delta på sin systers bröllop. Självklart en av höjdpunkterna på resan! De hann förutom Mexico City och pyramiderna, även med några mindre städer som varmt kan rekommenderas; Zacatecas och Guanajuato. Det är små färgglada städer med äldre byggnader, mysiga marknader och restauranger.

 

Less på långa 20-30 timmars bussfärder bokade Maria och hennes kompis flyg till Guatemala, där de delade på sig för volontärarbete. De arbetade i olika städer under fyra veckor, där Marias plats blev Antigua och boende hos en familj.

- Att bo i familj är bästa sättet att lära sig spanska! Hjälp med spanskan fick jag även av barnen som jag tog hand om i projektet ”Los niños de Jesus”, säger Maria. Med begränsade kunskaper i spanska blev det en prövning, men väldigt givande. Eftersom jag var ledig på helgerna, passade jag på att göra utflykter tillsammans med andra från skolan. Vi besteg bland annat vulkanen Pacaya och vandrade bredvid glödande het lava, besökte Tikal, Lago Atitlan och den stora marknaden Chichicastenango med alla typiska färgglada tyger, kläder, smycken, mat, blommor m.m.

 
Bestigning av vulkan och spanskaplugg!

Efter flera farväl av nyfunna vänner, begav sig Maria vidare till Quito och Ecuador! Det kallare höstvädret i Guatemala byttes mot beachen och värmen längs kusten i Canoa. Där fanns det dessutom en hel del att vila ögonen på, då byn var ett perfekt surfställe! Maria vågade till och med sig på en surflektion!

Sedan var det dags för bussfärd över gränsen till Peru och den vackra huvudstaden Lima, som ligger längs kusten och känns både modern och antik! Några dagars shopping och kulturella sevärdheter, men sedan bar det av till Cuzco! Staden är enligt Maria otroligt mysig och pittoresk, men eftersom staden ligger på 3500 m höjd, så ingick både höjdsjuka, illamående, hjärtklappning och yrsel.

 
Peru och häftiga Machu Pucchu

 Ett måste i Peru brukar uppges vara Machu Picchu, likaså för Maria och hennes kompis. De valde en fyra dagars tur för att ta sig dit genom cykling och vandring.

– Det är det mest ansträngande jag gjort i mitt liv, speciellt sista dagen där vi tvingades ta oss upp för höga trappsteg klockan fyra på morgonen! Det var verkligen värt det, och nu har jag fått se ett av de sju underverken i verkliga livet! Jag bär med mig många minnen med vandringen i bergen och linbanor över floder. Jag hann även vara med om värsta nära-döden-upplevelsen! Bussen som vi åkte med fick sladd, just vid en av de skarpa kurvorna högt uppe i bergen med stup rakt ner, chauffören hann bromsa precis så däcket stod vid kanten. Så vägen dit var inte bara frid och fröjd!

Efter det styrdes kosan vidare mot Bolivia, som blev en rätt orolig färd över gränsen. Rutorna på bussen krossades av demonstranter, men tillslut kom de äntligen fram till La Paz. Maria hade inte räknat med att många platser i Sydamerika ligger på väldigt höga höjder och därmed är väldigt kalla. Hon hade åkt från Sverige med en huvtröja som tjockaste plagg!

De besökte bland annat en saltöken! Det är en öken av salt helt enkelt, där de också byggt upp några hus och ett litet hotell gjorda av salt med sängar och bord av salt. Vackraste delen kom några minuters bilfärd därifrån, där vatten ovanpå saltet gjorde att saltet blev alldeles glittrande och speglade himlen. Verkligen som en sagovärld! Detta följdes av varma källor där man kunde ta sig ett dopp. Sagolik var även Laguna Verde på 4300 m höjd omringat av höga röda berg som speglas i vattnet och skum av salt liknande is som låg längs kanten!


Saltöken!


- Vi åt ofta salteñas och empanadas till frukost, som är små majsmjölbakade piroger med fyllning, antingen vegetarisk eller med kött eller kyckling, säger Maria. Efter sjukdomar på grund av dålig mat och doktorer a´ la Dr.Quinn, lämnade vi Bolivia för Argentina.

Nu blev det riktigt storstadsliv i Buenos Aires. Det blev besök på fotbollsmatcher, shopping, hippiemarknad, museum, små antikaffärer och loppisar och dansande tangopar längs gatorna.

Brasilien blev nästa stopp, där Maria och hennes kompis vandrade runt i flip flop bland stränderna i paradiset! I Itacáre utövades mycket capoiera på gatorna och stränderna, även av små barn som var väldigt duktiga. De härliga stränderna och havet fylldes av surfare och på kvällarna dansades forró.

 
Brasilien!

På grund av pengabrist flög Marias kompis hem några veckor tidigare, medan Maria tog bussen till Rio. I Sau Paulo fick hon bo hos en tjej som hon träffat i Itacáre, hon försökte lära Maria att dansa mer forró, så de var ut och dansade mycket! Forró är som en blandning av salsa och ”folkdans”.

Marias resa verkar helt underbar, men att göra en lång rundresa har även sina nackdelar. Maria berättat om jobbet med att leta boende på varje nytt ställe, för att sedan ta sig dit med sina allt för tunga väskor och smärta i ryggen. Det kan också vara tröttsamt att bo tillsammans med massor av okända människor i ett litet rum och dela på dusch och kök osv. Kläderna är ständigt nerpulade i en väska och det gäller att försöka välja det som luktar minst äckligt att ha på sig.


Såhär kunde ett boende se ut


– Språket är inte alltid helt enkelt, speciellt inte när det tydligt syns att man är turist och lätt blir lurad, säger Maria. Alla timmar på bussar som inte har luftkonditionering, och ibland saknas toalett, trots att det är en resa på minst 20 timmar. Det finns massor av försäljare som stiger på bussen och trängs och skriker ut vad de har att erbjuda. Dessutom alla skrämmande buss- och taxifärder där man är beredd på att dö, nära döden upplevelser efter varandra! Det kan också vara jobbigt med all fattigdom som man ser runt omkring sig, människor som varje dag sitter på samma ställe och sträcker fram handen.

Sammanfattningsvis är Maria helt förälskad i Central- och Sydamerika. Hon tycker att människorna är öppna och pratsamma, och språket är dessutom så vackert. Varje plats hade sin charm genom att vara antik eller mysigt kulturell, eller de sagolika platser som Maria inte ens visste existerade. Dansen och musiken, samt glädjen trots fattigdom och begränsningar är något annat Maria tycker om. Känslan av att verkligen leva i nuet!


Kommentarer
Postat av: Håkan

Kul läsning: ) Verkar både ha varit roliga och krävande månader!

Postat av: Lina

Vad kul att du gillar inlägget Håkan! Jag tycker också att det var intressant och spännande att höra om Marias resa! Det blir rolig läsning på helgerna framöver, då vi kommer att få ta del av allas läsning :)

2011-10-22 @ 10:36:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0