Tropical Sundsvalls historia!!!

Hej danvänner! =)


Jag har fått flera frågor hur Tropical Sundsvall bildades. Jag har själv funderat över hur Lina och Hector kom på att starta en dansförening, hur namnet Tropical Sundsvall blev till, hur var den första Club Bachata med mera.

Sagt och gjort. För att få veta måste man fråga. Jag tog en lång pratstund med Lina och Hector som fick berätta allt. Från uppstart till där vi är idag.


Här är Tropical Sundsvalls historia!

Drömmen och tanken att driva danskurser har funnits länge hos Lina och Hector. Dansen har en mycket stor del hos dem och i deras liv. Dansen ger så mycket glädje och energi i vardagen!

Hector har jobbat med dans under hela sitt liv, och han har själv sagt att han inte skulle kunna vara utan dansen. Han har drivit egna kurser på kuba under väldigt många år, speciellt för turister, på olika hotell och för dansstudenter som kom till Kuba för att lära sig mer dans. Han har även haft en bakgrund i flera kända dans- och musikband på Kuba. Hector lever verkligen för musiken och dansen.

Lina och Hector såg att det fanns en stor efterfrågan i Sundsvallsregionen med latinodanser. Många människor frågade dem hela tiden ifall de inte kunde hålla kurser.
- Idén kom då att det var läge att starta upp en förening och satsa mer på dansen, säger Lina.

Tropical Sundsvall startade i februari 2010.

Namnet var en svår nöt att knäcka. Det var inte lätt att välja namn! Lina och Hector satt i flera veckor och klurade på namnet som tillslut blev Tropical Sundsvall. Lina berättar att de ville förknippa föreningen och namnet med den färgstarka, varma, härliga och tropiska kulturen som finns i Karibien.

Eftersom det är kallt och vinter under största delen av året i Sverige, ville de skapa en miljö där man kan känna värme och känna sig som i Karibien. Man ska kunna tänka bort från kylan och istället känna sig som utomlands. Dessutom ville Lina och Hector sätta en lokal prägel på namnet, vilket gjorde att namnet Sundsvall kom med. Tanken med det tropiska är en röd tråd som följer med hela tiden, när det gäller val av färger, utformning av affischer och webb mm


                                          
                                          Tropical Sundsvalls 1:a affisch!
 
När Tropical Sundsvall startade upp sin första kurs i Februari 2010 hade de endast Bachata i utbudet. Föreningen startade med en tapper grupp på cirka 10 personer. Lina berättar att starten var mest ett ”prov” – där de kunde se om intresse fanns och intresset, det fanns absolut!

Med väldigt små medel gjordes marknadsföring, de skapade en hemsida, gjorde affischer mm.  Sakta men säkert började allt fler människor ansluta sig till Tropical Sundsvall. Idag är Tropicals danskurser fulla av danssugna människor.

- Jag vill understryka att det har varit väldigt mycket jobb, sena kvällar och hård slit från vår sida, det är ingenting som har kommit av sig själv. Vi har verkligen jobbat hårt för att uppnå det vi har idag. Vi har alltid fortsatt att utveckla saker och komma på nya idéer, vi tycker om att hela tiden överraska med något nytt. Det är farligt att vara nöjd - vi vill hela tiden utvecklas och få föreningen att växa ännu mer! säger Lina.


     
                                     En av de absolut första kurstillfällena



Som ni vet anordnar Tropical Sundsvall också Club Bachata - en nattklubb där dansgolvet fylls och latinomusik spelas hela kvällen och natten!

Club Bachata startades upp samma månad som danskursen anordnade. Lina hade tidigare frågat runt bland folk vad de saknade i Sundsvall, då såg hon en efterfrågan på en latinoclub. Det skulle kunna vara ett alternativ till de vanliga krogarna, där det oftast spelas discomusik och techno. Ett alternativ där dansmänniskor kan träffas, umgås, dansa och ha trevligt! Då kom idén med Club Bachata! Lina och Hector ordnade möten med flera uteställen i Sundsvall, och sedan bestämde de sig för det ställe som verkade lämpligast och mest intresserade. Starten gick av stapeln i februari år 2010 på First Hotel Strand. På första Club Bachata kom det runt 60 personer, och det var Lina och Hector nöjda med.

- Responsen efteråt var jättepositiv och vi valde att fortsätta, säger Lina.


En av de första bilderna från Club Bachata

Efter det har Club Bachata hållits en gång i månaden, och ibland har olika kända dansare och artister bjudits till Sundsvall och Club Bachata. Tropical Sundsvalls egna kursdeltagare har även uppträtt ett flertal gånger, och även instruktörerna. Under den här tiden har Club Bachata växt från cirka 60 gäster till 200! I takt med att clubben växte behövdes en större lokal, större dansgolv, bättre teknik och framförallt - en scen! Idag har Tropical ett samarbete med Casino Cosmopol som Lina och Hector är väldigt nöjda med!
  


I början av Club Bachata! 
 

Lina och Hector längtar till alla kurstillfällen som är fyllda av skratt, gemenskap och dans.

Enligt dem är det roligaste med att driva förening att träffa och lära känna olika människor. Till danskurserna kommer det folk i alla åldrar och från olika länder, och man lär verkligen känna alla bra. Att se utvecklingen hos alla dansdeltagare är något som är väldigt roligt enligt Lina och Hector. Att se utvecklingskurvan hos alla, från att de tar första danssteget till att riktigt dansa loss på dansgolvet är något som är häftigt att se!

-Det känns kul att kunna dela med sig av dansen och visa folk något annorlunda. Många kommer till oss och vill testa en gång först, men sedan stannar de oftast kvar! De märker vilken glädje vi har på kurserna, och att man inte behöver vara proffs för att vara med. Vi tar allt lugnt och sakta, och alla kan lära sig att dansa! säger Lina

Jag frågar Lina om minnen under tiden med Tropical Sundsvall. Jag får veta att det är svårt att välja ut speciella minnen för det är så mycket roligt som har hänt under den här tiden! Till slut frågar jag henne att berätta om fyra speciella minnen under den här tiden.


 
1. Salsa Gatufesten år 2010!

Helt spontant bestämde några från Tropical Sundsvall sig för att duka upp bord på gatan utanför Burritos.nu och dansa på gatan! Det var under Sundsvalls Gatufest och det var mycket folk ute på eftermiddagen/kvällen. Tillsammans åt de god mexikansk mat på uppdukade långbord och sedan dansade de på gatan! Musiken skruvades upp på max och allt fler människor samlades runt omkring.

- Först var vi en grupp på cirka 10 personer, men i slutet var vi säkert över 50! TV4 som var på väg till ett annat jobb, såg oss och började filma. Människor ovanför Burritos.nu gick ut på balkongerna och tittade och applåderade. Det kändes verkligen som att vi var i ett gathörn i Latinoamerika! Så mycket glädje och värme! säger Lina.  

Vädret var dessutom kanonbra och kvällen var hur varm som helst. De avslutade med dans utanför och i Café Barista på Storgatan. Där dansade alla för fullt, musiken strömmade ur högtalarna, folk drack kaffe och åt bakelser till klockan 4 på natten. Barista har aldrig varit så proppfullt!!

- Där ser man hur en liten spontan grej, kan bli till något stort! Jag tror att folk än idag minns den kvällen som något speciellt, säger Lina. 



Dans utanför Burritos
 

2. Överraskningar!

Vid ett flertal tillfällen har olika kursdeltagare överraskat Lina och Hector men också hela föreningen med olika saker. Till exempel kom Agneta och Lars med världens största påskägg på kursen en gång! En annan gång hade de med sig ett stort och lyxigt fruktfat! Där fanns massor av tropiska frukter, kex, ost mm.  

- Vi har även fått blommor av er kursdeltagare ibland, och det var superkul när Hector fick en t-shirt som det stod "champion on the world" på! Det är verkligen minnen man minns, säger Lina. 


  
 

3. Club Bachata fyllde 1 år och firades med pompa!

Lina och Hector låg i hårdträning i cirka 3-4 månader med några kursdeltagare för att sätta ihop en show till 1-årsdagen. Temat var Michael Jackson och de tränade tillsammans som bara den! Inte nog med det; de köpte tyg och sydde deras egna showkläder, olika material köptes in, rekvisita byggdes mm. Allt planerades i minsta detalj! Den kvällen på Club Bachata kom det rekordmycket folk och tittade på uppvisningen och dagen efter stod det skrivet om Tropical Sundsvall i flera medier! Det var en lyckad kväll på alla sätt och vis, och efteråt fylldes dansgolvet av dansglada människor.

        

4. Tropical tårta!

Vår gulliga kursdeltagare Sanny som äger ett bageri, hade bakat en specialtårta till Lina och Hector och till föreningen! Han överraskade alla på Club Bachata med en superfin tårta som han hade bakat! Han hade tryckt upp ett foto på Lina och Hector i marsipan och tagit med vår logga! Sedan stod det "Grattis på födelsedagen" på spanska.

- Hur gulligt som helst! Det hade vi aldrig förväntat oss, och det är ett minne som verkligen finns kvar, säger Lina.


           

Jag vill avsluta med några ord som Lina sa under vårt samtal:

"Det krävs mycket vilja, energi, tålamod och ett brinnande intresse för att jobba ideellt och ägna så mycket tid åt det vi älskar. Vi är eldsjälar för dansen! Dessutom vill vi ge ett stort tack till alla som har hjälpt oss på vägen, utan er hade det här aldrig gått! Vi har många snälla människor som står bakom oss och stöttar oss i det vi gör!" - ord från Lina



Visst var det en härlig historia, från början till där vi är idag. Och vet ni, Tropicals historia slutar inte utan fortsätter! Det garanteras!


Stor kram!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0